2014 m. liepos 5 d., šeštadienis

Ir rankomis galima gaminti biokuro briketus


 
Net ir iš seno šieno bei durpių galima įsukti savo verslą, jei tik nestokoji fantazijos šią žaliavą paversti originaliu produktu, tvirtina Visvaldas Zeleniakas, MB ,,Patentuotas biokuras“ vadovas.
 
Nors iki šildymo sezono dar toli, Visvaldas Zeleniakas vos spėja gaminti biokuro briketus, kuriuos jau yra išbandęs ne vienas Dotnuvos (Kėdainių rajonas) gyventojas. Nors vyriškis mažąją bendriją (MB) įkūrė tik šį pavasarį, tačiau nestandartinius briketus gamina jau 5 metai.
„Idėja kurti savo verslą kilo iš pragmatiškumo. Anksčiau gyvenau Kaune, dirbau viename fabrike kūriku, buvau atsakingas už 5 didelius katilus. Vėliau su šeima persikėlėme gyventi į Dotnuvą. Namo ūkiniuose patalpose buvo daug seno šieno, lentų. Pagalvojau, kad juos galima sukūrenti, o dar geriau – iš jų sulipdyti briketus“, – pasakoja pašnekovas.
Taip prasidėjo ilgas bandymų kelias, kol išėjo produktas, kuris p. Zeleniakui tiko. Anot jo, toks rankų darbo briketas yra ne tik ekologiškas, bet ir gerokai lengvesnis už pramoninius, nors kaloringumas yra didelis.
„Šiam išrastam biokurui pagaminti nereikia nei elektros, nei preso. Visas biokuras gaminamas rankomis. 2012 m. rugsėjo mėn. Lietuvos energetikos instituto Šiluminių įrenginių tyrimo ir bandymo laboratorija patvirtino biokuro briketų  ekologiškumą ir kokybę. Tais pačiais metais šis išradimas registruotas  Lietuvos patentų biure, o šių metų pradžioje paduota tarptautinė patentinė paraiška Pasaulio intelektinės nuosavybės organizacijai PINO dėl šio išradimo“, – pasakoja dotnuviškis.
Reikėjo paraginimo
Pašnekovas neslepia, kad mintis kurti įmonę kirbėjo jau seniai, bet tam vis nesiryždavo, nes ir lėšų stokodavo, ir baugino buhalterinės ataskaitos. Tačiau dirbant pagal verslo liudijimą nebuvo galima susigrąžinti PVM, o pradedant verslą svarbus kiekvienas litas.
„Kai apie savo veiklą papasakojau Kėdainių turizmo ir verslo informacijos centro darbuotojams, šie iš karto paragino kurti įmonę, siekti tarptautinio patento. Pasirodo, tų biurokratinių barjerų, kurie taip gąsdino, nėra tiek daug. Juolab kad pasinaudojau „Verslios Lietuvos“ „krepšeliu“, skiriamu pradedantiesiems verslininkams. Kol nepradedi imtis realių žingsnių įmonei kurti, tol viskas atrodo sunku ir baisu. Tačiau dabar pats stebiuosi, kodėl anksčiau to nedariau. Tiesa, anksčiau nebuvo MB statuso, o šis tokiems smulkiesiems – pats palankiausias“, – sako p. Visvaldas.
Visą straipsnį skiatykite čia.

www.verslilietuva.lt

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą