Pasikonsultavęs su dietologais, mitybos, antropologijos specialistais, folkloristais, gydytojais ir net senelėmis, Michaelis Pollanas, sukūrė mitybos taisykles, kurios gali pakeisti tavo valgymo įpročius visam laikui. Gal kaškas visai tai pritaikys sau, o gal kaškam padės, bet kokiu atveju manau į gerą tokia paprasta informacija tiek profesionaliam sportininkui, tiek paprastam sporto entuziastui.
Kuo baltesnė duona, tuo greitesnė mirtis
Šis patarimas primena baltų miltų pavojingumą, nes žmogaus organizmui jie yra beveik tas pats, kas cukrus. Paskutiniai tyrimai rodo, kad mūsų senelės, kurios gyveno vadovaudamosi šia taisykle, gyveno ilgiau ir buvo sveikesnės.
Nevalgyk pusryčių dribsnių, kurie pakeičia pieno spalvą
Tikriausiai ir be papildomo perspėjimo yra aišku, kad tokiuose pusryčių dribsniuose gausu rafinuotų angliavandenių ir cheminių priedų.
Venk maisto, kurio neatpažintų tavo senelė
Maisto parduotuvėse galima rasti tūkstančius produktų, kurių mūsų seneliai net neatpažintų. Jie yra pagaminti taip, kad pripratintų mus prie didelio kiekio cukraus, riebalų ir druskos. Tokie skoniai neegzistuoja gamtoje, bet yra pigūs maisto pramonei. Prie šių skonių lengva priprasti, todėl vėliau pasidaro sunku jų atsisakyti.
Valgyk, kai esi alkanas, o ne tada, kai nuobodžiauji
Daugeliui mūsų valgymas retai būna susijęs su alkio jausmu. Mes įpratome valgyti iš nuobodulio ar kad save taip apdovanotume. Tačiau sena gera taisyklė sako: jei nesi toks alkanas, kad suvalgytum obuolį, tai reiškia, kad nesi pakankamai alkanas, kad galėtum valgyti.
Valgyk vadovaudamasis spalvomis
Sveiko maisto lėkštėje turėtų būti kelios skirtingos spalvos. Šia taisykle vadovavosi mūsų senelės, tam pritaria ir mokslininkai.
Skirtingos daržovių spalvos atspindi skirtingus antioksidacinius fitochemikalus. Šie chemikalai padeda apsisaugoti nuo lėtinių ligų. Reiktų stengtis suvartoti kuo daugiau įvairių spalvų daržovių ir taip užsitikrinti visapusišką apsaugą.
Venk maisto, į kurį įeina daug ingredientų
Kuo daugiau ingredientų yra maiste, tuo stipriau jis buvo apdorotas. Ši taisyklė netaikoma namuose gaminamam maistui.
Venk maisto priedų, kurių nežinai
Celiuliozė? Tartrazinas? Azorubinas? Natrio benzoatas? Ksanato guma? Jei gamindamas nenaudoji tokių priedų, kodėl turėtum juos vartoti kartu su pirktiniais produktais? Maisto priedai yra naudojami tam, kad pailgintų maisto galiojimo laiką ir kad jis patraukliau atrodytų. Nors kai kurių priedų pavojingumas sveikatai nėra įrodytas, tačiau ilgus metus žmonija jų nevartojo, todėl ir dabar būtų geriausia jų vengti.
Švieži produktai išdėlioti maisto parduotuvių kraštuose
Daugelyje parduotuvių maisto produktai išdėlioti taip, kad švieži produktai (mėsa, žuvis, duona) yra parduotuvių kraštuose, o apdoroti produktai išdėlioti centrinėje dalyje.
Valgykite virškinimą gerinančių produktų
Valgykite maisto, kuriame yra virškinimą gerinančių gerųjų bakterijų, tokių kaip jogurtas ar sojos padažas.
Drąsiai valgyk riebią žuvį
Skumbrė, sardinės ir ančiuviai yra geras pasirinkimas, nereikėtų vengti riebių žuvų.
Valgyk tokius maisto produktus, kurie greitai genda
Kuo labiau apdirbtas maistas, tuo ilgesnis jo galiojimo laikas. Tikras ir sveikas maistas greitai genda. Žinoma, yra ir išimčių, pavyzdžiui, medus, kuris ilgus metus yra tinkamas vartoti.
Venk maisto su užrašu „liesas“
Riebalų pašalinimas iš maisto produktų dar nereiškia, jog jie nestorina. Juose būna gausu cukraus, kad pagerintų su riebalais prarastas skonines savybes.
Valgyk lėtai
Valgyk lėtai, mėgaukis ir tau reikės mažiau maisto, kad pasisotintum. Paprasta valgymo strategija, kurią dažnai pamirštame.
Gerk vandenį, kuriame buvo virtos daržovės
Dar vienas senas patarimas, kurį remia ir mokslas: vandenyje, kuriame yra ruošiamos daržovės, gausu vitaminų. Iš jo galima gaminti sriubą arba tiesiog išgerti.
Valgyk žmogaus paruoštą maistą
Faktas, kad pramoniniu būdu gaminamuose maisto produktuose gausu druskos, riebalų, cukraus, dažiklių ir kitų maisto priedų, kurių namų sąlygomis į maistą nededame.
Nusipirk mažas lėkštes ir stiklines
Kuo didesnės porcijos guli mūsų lėkštėje, tuo daugiau mes suvalgome. Pasistenkite to vengti namuose. Mokslininkai apskaičiavo, kad mažesnių lėkščių namuose naudojimas 22 procentais sumažina suvalgomų porcijų dydį.
Valgyk kaip prancūzai, japonai, italai arba graikai
Žmonės, valgantys pagal tradicinę maisto kultūrą, yra daug sveikesni nei tie, kurie valgo Vakarų kultūros maistą. Atkreipk dėmesį, kaip valgoma sveiku maistu pasižyminčiose kultūrose.
Nustok valgyti prieš pasisotindamas
Mes galvojame, kad yra normalu valgyti tol, kol būsime sotūs, tačiau daugybėje kultūrų priimta sustoti valgyti dar nepajutus sotumo jausmo. Pavyzdžiui, japonai valgo, kol pasiekia 80 procentų sotumo jausmą, kinai – 70 procentų.
Nevalgyk degalų kolonėlėse
Maistas, parduodamas degalų kolonėlėse (nekalbant apie pieną ir vandenį), yra stipriai apdorotas – daugiausia ten parduodama užkandžių ir saldumynų, kurie nėra gerai tavo sveikatai.
Stenkis nevalgyti vienas
Kai valgome vieni, visada suvalgome daugiau. Valgydami su kitais žmonėmis, mes pradedame suvokti valgymo procesą kaip bendruomeninį ritualą, o ne tiesiog biologinį procesą.
· Jei maisto pavadinimas visomis kalbomis yra tas pats – nevalgyk jo. Mes turime galvoje „Big Mac‘ą“ arba „Pringles“.
· Tik blogi įpročiai yra pavojingi. Kartais sau galima leisti visokio maisto, tačiau privalu stebėti, kad jis netaptų įpročiu.
· Šias taisykles kartais sulaužyk. Per didelis mitybos taisyklių laikymasis gali blogai veikti mūsų nuotaikas, o tai taip pat blogai mūsų sveikatai. Todėl leiskime sau kartais sulaužyti šias taisykles.

Pasikonsultavęs su dietologais, mitybos, antropologijos specialistais, folkloristais, gydytojais ir net senelėmis, Michaelis Pollanas, sukūrė mitybos taisykles, kurios gali pakeisti tavo valgymo įpročius visam laikui. Gal kaškas visai tai pritaikys sau, o gal kaškam padės, bet kokiu atveju manau į gerą tokia paprasta informacija tiek profesionaliam sportininkui, tiek paprastam sporto entuziastui.
Kuo baltesnė duona, tuo greitesnė mirtis
Šis patarimas primena baltų miltų pavojingumą, nes žmogaus organizmui jie yra beveik tas pats, kas cukrus. Paskutiniai tyrimai rodo, kad mūsų senelės, kurios gyveno vadovaudamosi šia taisykle, gyveno ilgiau ir buvo sveikesnės.
Nevalgyk pusryčių dribsnių, kurie pakeičia pieno spalvą
Tikriausiai ir be papildomo perspėjimo yra aišku, kad tokiuose pusryčių dribsniuose gausu rafinuotų angliavandenių ir cheminių priedų.
Venk maisto, kurio neatpažintų tavo senelė
Maisto parduotuvėse galima rasti tūkstančius produktų, kurių mūsų seneliai net neatpažintų. Jie yra pagaminti taip, kad pripratintų mus prie didelio kiekio cukraus, riebalų ir druskos. Tokie skoniai neegzistuoja gamtoje, bet yra pigūs maisto pramonei. Prie šių skonių lengva priprasti, todėl vėliau pasidaro sunku jų atsisakyti.
Valgyk, kai esi alkanas, o ne tada, kai nuobodžiauji
Daugeliui mūsų valgymas retai būna susijęs su alkio jausmu. Mes įpratome valgyti iš nuobodulio ar kad save taip apdovanotume. Tačiau sena gera taisyklė sako: jei nesi toks alkanas, kad suvalgytum obuolį, tai reiškia, kad nesi pakankamai alkanas, kad galėtum valgyti.
Valgyk vadovaudamasis spalvomis
Sveiko maisto lėkštėje turėtų būti kelios skirtingos spalvos. Šia taisykle vadovavosi mūsų senelės, tam pritaria ir mokslininkai.
Skirtingos daržovių spalvos atspindi skirtingus antioksidacinius fitochemikalus. Šie chemikalai padeda apsisaugoti nuo lėtinių ligų. Reiktų stengtis suvartoti kuo daugiau įvairių spalvų daržovių ir taip užsitikrinti visapusišką apsaugą.
Venk maisto, į kurį įeina daug ingredientų
Kuo daugiau ingredientų yra maiste, tuo stipriau jis buvo apdorotas. Ši taisyklė netaikoma namuose gaminamam maistui.
Venk maisto priedų, kurių nežinai
Celiuliozė? Tartrazinas? Azorubinas? Natrio benzoatas? Ksanato guma? Jei gamindamas nenaudoji tokių priedų, kodėl turėtum juos vartoti kartu su pirktiniais produktais? Maisto priedai yra naudojami tam, kad pailgintų maisto galiojimo laiką ir kad jis patraukliau atrodytų. Nors kai kurių priedų pavojingumas sveikatai nėra įrodytas, tačiau ilgus metus žmonija jų nevartojo, todėl ir dabar būtų geriausia jų vengti.
Švieži produktai išdėlioti maisto parduotuvių kraštuose
Daugelyje parduotuvių maisto produktai išdėlioti taip, kad švieži produktai (mėsa, žuvis, duona) yra parduotuvių kraštuose, o apdoroti produktai išdėlioti centrinėje dalyje.
Valgykite virškinimą gerinančių produktų
Valgykite maisto, kuriame yra virškinimą gerinančių gerųjų bakterijų, tokių kaip jogurtas ar sojos padažas.
Drąsiai valgyk riebią žuvį
Skumbrė, sardinės ir ančiuviai yra geras pasirinkimas, nereikėtų vengti riebių žuvų.
Valgyk tokius maisto produktus, kurie greitai genda
Kuo labiau apdirbtas maistas, tuo ilgesnis jo galiojimo laikas. Tikras ir sveikas maistas greitai genda. Žinoma, yra ir išimčių, pavyzdžiui, medus, kuris ilgus metus yra tinkamas vartoti.
Venk maisto su užrašu „liesas“
Riebalų pašalinimas iš maisto produktų dar nereiškia, jog jie nestorina. Juose būna gausu cukraus, kad pagerintų su riebalais prarastas skonines savybes.
Valgyk lėtai
Valgyk lėtai, mėgaukis ir tau reikės mažiau maisto, kad pasisotintum. Paprasta valgymo strategija, kurią dažnai pamirštame.
Gerk vandenį, kuriame buvo virtos daržovės
Dar vienas senas patarimas, kurį remia ir mokslas: vandenyje, kuriame yra ruošiamos daržovės, gausu vitaminų. Iš jo galima gaminti sriubą arba tiesiog išgerti.
Valgyk žmogaus paruoštą maistą
Faktas, kad pramoniniu būdu gaminamuose maisto produktuose gausu druskos, riebalų, cukraus, dažiklių ir kitų maisto priedų, kurių namų sąlygomis į maistą nededame.
Nusipirk mažas lėkštes ir stiklines
Kuo didesnės porcijos guli mūsų lėkštėje, tuo daugiau mes suvalgome. Pasistenkite to vengti namuose. Mokslininkai apskaičiavo, kad mažesnių lėkščių namuose naudojimas 22 procentais sumažina suvalgomų porcijų dydį.
Valgyk kaip prancūzai, japonai, italai arba graikai
Žmonės, valgantys pagal tradicinę maisto kultūrą, yra daug sveikesni nei tie, kurie valgo Vakarų kultūros maistą. Atkreipk dėmesį, kaip valgoma sveiku maistu pasižyminčiose kultūrose.
Nustok valgyti prieš pasisotindamas
Mes galvojame, kad yra normalu valgyti tol, kol būsime sotūs, tačiau daugybėje kultūrų priimta sustoti valgyti dar nepajutus sotumo jausmo. Pavyzdžiui, japonai valgo, kol pasiekia 80 procentų sotumo jausmą, kinai – 70 procentų.
Nevalgyk degalų kolonėlėse
Maistas, parduodamas degalų kolonėlėse (nekalbant apie pieną ir vandenį), yra stipriai apdorotas – daugiausia ten parduodama užkandžių ir saldumynų, kurie nėra gerai tavo sveikatai.
Stenkis nevalgyti vienas
Kai valgome vieni, visada suvalgome daugiau. Valgydami su kitais žmonėmis, mes pradedame suvokti valgymo procesą kaip bendruomeninį ritualą, o ne tiesiog biologinį procesą.
· Jei maisto pavadinimas visomis kalbomis yra tas pats – nevalgyk jo. Mes turime galvoje „Big Mac‘ą“ arba „Pringles“.
· Tik blogi įpročiai yra pavojingi. Kartais sau galima leisti visokio maisto, tačiau privalu stebėti, kad jis netaptų įpročiu.
· Šias taisykles kartais sulaužyk. Per didelis mitybos taisyklių laikymasis gali blogai veikti mūsų nuotaikas, o tai taip pat blogai mūsų sveikatai. Todėl leiskime sau kartais sulaužyti šias taisykles.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą